Žena i muškarac zajedno vode glavni ured nadbiskupije

U nadbiskupiji München i Freising generalni vikarijat, kao glavni ured nadbiskupije, vode dvije osobe – žena i muškarac. Pravnica Stephanie Herrmann na čelu je Nadbiskupskog ordinarijata od 1. siječnja 2020. i primarno je odgovorna za operativnu upravu nadbiskupijom. Generalni vikar Christoph Klingan, s druge strane, prvenstveno se bavi strateškim, sadržajnim i teološkim pitanjima u istoj nadbiskupiji.

U nadbiskupiji Bamberg također su najavili da će uskoro postaviti direktora ordinarijata koji će podržavati generalnog vikara u upravi nadbiskupijom. Tako će glede odlučivanja najviši organ nadbiskupije biti Konferencija ordinarijata – najavili su u srijedu 11. ožujka iz nadbiskupije Bamberg. Do sada nije bilo preciznijih detalja, ali je moguće da će ulogu direktora ordinarijata imati i žena, budući da je nadbiskup Ludwig Schick izjavio da želi više vjernika laika u upravi.

Pored toga, dijeceza Bamberg želi vodstvo dvaju glavnih ureda povjeriti vjernicama/ima laicima: glavni nadbiskupijski odjel za umjetnost i kulturu i glavni odjel za izvannastavno obrazovanje. “Želimo ojačati odgovornost laika na odgovornim upravljačkim mjestima, kao i pastoralnu skrb u regijama biskupije”, rekao je Schick. Trenutno četiri važna ureda nadbiskupije vode laici, od kojih su dvije žene.

Podsjećamo, Njemačka biskupska konferencija je, na proljetnom zasjedanju 2019. u Lingenu, odlučila u sljedeće četiri godine povećati udio žena u upravnim službama na barem jednu trećinu. Uz to, novoizabrani predsjednik DBK Georg Bätzing je odmah nakon izbora početkom ožujka 2020. izjavio kako je “pitanje žena u Crkvi najhitnije pitanje” njegova nadolazećeg mandata. Na području HBK i BK BiH ovo pitanje se gotovo i ne spominje, iako žene, kao u svim dijelovima svijeta, čine više od polovice članova Katoličke crkve.

Fratellanza umana (12.03.2020.)

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.