Anna Schenck šefica biskupijskog ureda u Augsburgu

U subotu, 6. lipnja, za novog biskupa dijeceze Augsburg zaređen je Bertram Meier. Već istoga dana najavio je da će šefica njegovog biskupijskog ureda biti žena – Anna Schenck.

Novozaređeni augsburški biskup Bertram Meier imenovao je Annu Schenck svojom novom voditeljicom ureda. Rekao je kako se nada da će Anna pridonijeti da biskupska kuća dobije veći značaj. Već je u subotu, na misi svog biskupskog ređenja u katedrali u Augsburgu, najavio da će šefica biskupijskog ureda biti upravo 43-godišnja Schenck, redovnica zajednice Congregatio Jesu iz Augsburga. Schenck će novu službu preuzeti sredinom srpnja, objavili su iz biskupije. 

“Uvjeren sam da će s. Anna, osim profesionalnom kvalifikacijom, ovom zahtjevnom poslu pridonijeti i njenom ignacijanskom duhovnošću kao članica Congregatio Jesu u kojoj živi po istim isusovačkim pravilima”, kazao je Meier. Schenck je biskupu zahvalila na ukazanom povjerenju, naglasivši kako “s biskupom Bertramom ulazi na novo područje”, te da se “uzda u vodstvo Duha Svetoga”.

Znanstvenica i redovnica Schenck bila je suorganizirica Svjetskog dana mladih u Kölnu 2005. godine a u Congregatio Jesu je od 2011. godine. Trenutno završava godinu dana pripreme za doživotne zavjete. U tom je razdoblju nekoliko mjeseci radila za Isusovačku službu za izbjeglice u Libanonu. Znanstveni interes Anne Schenck su različite religije i kulture te međureligijski dijalog. Jedno od njenih nedavnih predavanja u Domu religija u Hanoveru bilo je na temu “Briga za siromašne – caritas, diakonia i zekat”.

Njemačka biskupska konferencija (DBK) je u proljeće prošle godine donijela odluku da u sljedeće četiri godine udio žena na upravnim mjestima povećaju na barem jednu trećinu. Tako, primjerice, u nadbiskupiji München i Freising generalni vikarijat, kao glavni ured nadbiskupije, zajedno vode dvije osobe – žena i muškarac. Predsjednik DBK Georg Bätzing je odmah nakon izbora početkom ožujka 2020. izjavio kako je “pitanje žena u Crkvi najžurnije pitanje” njegova nadolazećeg mandata. U Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i BiH ovo se pitanje gotovo i ne spominje, iako žene, kao u svim dijelovima svijeta, čine više od polovice članova Crkve.

Fratellanza umana (08.06.2020.) 

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.