Bračni par umjesto svećenika: jedna od prvih župa u Italiji koju vode laici

Pastoralna skrb župe svetog Pavla apostola u mjestu Piano Zucchi u općini Isnello povjerena je biskupijskom timu za obiteljski pastoral kojeg predvodi jedan bračni par. Odlučio je to biskup Cefalùa Giuseppe Marciante. Tako se Crkva suočava s nedostatkom svećenika.

“Piano Zucchi je župa sui generis, koju ljeti i zimi posjećuju prije svega ljudi koji tu dolaze na godišnji odmor. Upravo zbog svog posebnog položaja uronjenog u prirodu parka (Parco delle Madonie), činilo se prikladnim – objašnjava prelat – da od njega napravimo središte duhovnosti za parove, a posebno za ranjive parove koji se suočavaju s određenim problemima. Za pastoralnu skrb bit će zadužen biskupijski tim za obiteljski pastoral, čiji su voditelji supružnici Toti Sireci i Rita Bianca. Učinit će to zajedno s don Paolom Cassanitijem koji nije samo moderator župe, već i duhovni asistent spomenutog dijecezanskog ureda”, piše Vatican Insider.

Povjerenje ove službe laicima slijedi odredbe naputka “Pastoralno obraćenje župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve” kojeg je 20. srpnja izdala Kongregacija za kler. “Odluka mons. Marciantea – pojašnjava priopćenje iz kurije – na Siciliji predstavlja jedan od prvih slučajeva župe povjerene skupini laika predvođenih svećenikom”. Odluka je stupila na snagu 1. rujna, na svetkovinu BDM iz Gibilmanne, zaštitnice biskupije Cefalù.

Fratellanza umana (08.09.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

https://www.facebook.com/fratellanzaumana