Kölnska nadbiskupija želi drastično smanjiti broj župa

Kölnska nadbiskupija reorganizira svoje župe: umjesto dosadašnjih 500, trebalo bi postojati tek između 50 i 60 župa. Generalni vikar Markus Hofmann ističe da će nove župe imati i drugačije zadatke od današnjih struktura. Biskupija ne vidi problem zbog najnovijih vatikanskih uputa za župe.

Kölnska nadbiskupija želi drastično smanjiti broj župa. Umjesto trenutno više od 500 župa na 180 pastoralnih područja, 2030. bit će tek između 50 i 60 župa, rekao je generalni vikar u Kölnu Markus Hofmann. Središnji savjetodavni odbor kardinala Rainera Maria Woelkija, biskupijsko pastoralno vijeće, raspravljao je o planovima proteklih dana u Kölnu. Prve od ovih novih župa mogle bi se uspostaviti već u narednoj godini.

U skladu s tim, pod krovom novih župa trebalo bi biti nekoliko dosadašnjih. Dok je na čelu župnik, župe će voditi takozvani timovi odgovornih osoba, nastavlja generalni vikar u Kölnu. To je tim dobrovoljnih laika i svaki od njih zadatak obavlja ograničeno vrijeme.

Proces u više faza

Bit će uspostavljen višestepeni postupak uspostave novih župa, rekao je Hofmann. Prije svega, razradit će se prijedlog za granice buduće župe koji će se zatim proslijediti dotičnim pastoralnim područjima. Tamo će tim sastavljen od predstavnika zajednice, odbora i mladih, župnika i dekana, raspraviti o prijedlogu s mogućnošću podnošenja zahtjeva za promjenama. Na kraju će kardinal Rainer Maria Woelki donijeti odluku o osnivanju župe. Najnovije vatikanske upute o župama u biskupiji ne vide kao problem.

Prema predviđanjima, do 2030. godine u nadbiskupiji Köln će biti upola manje katolika i upola manje pastorala u odnosu na danas. Do sada su župe bile spojene samo u pastoralna područja i takozvane odašiljačke sobe. S gotovo dva milijuna katolika, nadbiskupija Köln najveća je biskupija u Njemačkoj.

Fratellanza umana (09.09.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

https://www.facebook.com/fratellanzaumana