Emma Morosini i njena hodočašća od 37 tisuća kilometara: “Sigurna sam da i ludi idu u Nebo”

Umrla je Emma Morosini. Bila je medicinska sestra, cijeli život je brinula za druge, nebrojeno puta volontirala. Kao umirovljenica hodočasti svetištima svijeta, propješačivši – s nesebičnim nakanama za osobe u različitim potrebama – više od 37 tisuća kilometara.

Bila je najstarija poznata hodočasnica (96), spavajući u hotelu “pod vedrim nebom”. Umrla je u Castiglione delle Stiviere, u provinciji Mantova, odakle je posljednih 25 godina redovito pješačila, odnosno u pravom smislu hodočastila, u svetišta diljem svijeta.

Kao zavjet Bogorodici, nakon uspješne kirurške operacije započete s malo nade, Emma – “Božja magarica”, kako se voljela nazivati – je počela sama pješačiti do velikih katoličkih svetišta po cijelom svijetu. “Ne radim ništa izvanredno: Stavim jednu nogu ispred druge i hodam kao i svi. Providnost je ta koja vraća sve na svoje mjesto”, kazala bi. Uz to, vjeruje “da je Bogu i BDM uvijek potrebno reći hvala”. Od Santiaga de Compostele do Jeruzalema, od Aparecide do San Giovannija Rotonda, od Lujana do Lourdesa, od Fatime do Guadalupea: ova ​​umirovljena medicinska sestra u posljednjih 25 godina svog života postala je “hodočasnica iz Guinnessa”, objavljuju Donne in Cammino. Za sve to vrijeme propješačila je više od 37 tisuća kilometara, noseći sa sobom samo kolica s osnovnim stvarima: dvije jabuke, dva sendviča, mlijeko u prahu, bocu vode, vreću za spavanje i kišobran, spavajući često pod vedrim nebom. “Ponekad bih tako kontemplirala nebo” – rekla bi, dodajući – “Sigurna sam da i ludi idu u nebo”.

Na putu je doživljavala svakakvih scena, jednom prilikom čak su je i uhitili jer su zbog njenih godina pomislili da je skitnica ili nekakav “izviđač za lopove”. “Jedan svećenik dao mi je savjet da se ne obazirem na eventualne podsmjehe onih koje susretnem. Poslušala sam ga i svaki put je bilo sve u redu. Ako krećeš na put, moli, imaj pouzdanje u Providnost, ne boj se”.

Papa Franjo ju je, prilikom jednog susreta na općoj audijenciji, poljubio, blagoslovio i nazvao šampionkom. Sprovod Emme Morosini bit će u ponedjeljak 14. rujna 2020. u 9.30 u katedrali Castiglione delle Stiviere.

Fratellanza umana (13.09.2020.)

Volite Crkvu i želite dijalog u njoj? Dijalog za dobro svih.

Autorski sadržaji i prijevodi na Fratellanza umana vlasništvo su stranice i autora. Isti se mogu slobodno prenositi na druge medije samo ako su autori potpisani i pored njihova imena vidljivo stoji Fratellanza umana s linkom na originalni tekst.

https://www.facebook.com/fratellanzaumana